Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ

 

(Ε¹ιστολή Αλβέρτου Μαϊση,  Δρ Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου, ¹ρ. Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 24.8.10)

 

 

Στο άρθρο του κ. Διονύση Γουσέτη ÇΤο μονο¹ώλειο του κ. Φωτό¹ουλουÈ της 11-8-2010, ο δημοσιογράφος μ¹λέκει ανε¹ίτρε¹τα δύο ανεξάρτητα θέματα. Το ένα είναι ο τρό¹ος ¹ου ενεργεί η ΓΕΝΟΠ, η συνδικαλιστική ομοσ¹ονδία της ΔΕΗ, και το άλλο το άνοιγμα της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ) ¹ου Çεμ¹οδίζεταιÈ α¹ό τη ΓΕΝΟΠ. 

Η ΓΕΝΟΠ έχει κάνει σωστές και λανθασμένες ¹αρεμβάσεις. Η τελευταία λ.χ άκαιρη ¹αρέμβαση ήταν όταν, ε¹ί υ¹ουργίας κ. Χατζηδάκη και διοίκησης κ. Αθανασό¹ουλου α¹αίτησε, και δυστυχώς το ¹έτυχε, να υ¹ογραφεί σύμβαση για τη μονάδα της Μεγαλό¹ολης, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού Αερίου. Ομως, στη συγκεκριμένη ¹ερί¹τωση έχει α¹όλυτο δίκαιο να αντιδρά στη ¹ώληση μονάδων της ΔΕΗ. Δυστυχώς, η ¹αρέμβαση γίνεται με συνθήματα, ό¹ως εξάλλου είναι ¹άγια τακτική του ¹ολιτικού μας κατεστημένου. Δυστυχώς, ακόμη, ο δημοσιογράφος δεν υ¹εισέρχεται στην ουσία του θέματος και στην αντίθεσή του με τις μεθόδους της ΓΕΝΟΠ υ¹οστηρίζει τη ¹ώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Η ¹ώληση 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ¹αραγωγής της ΔΕΗ είναι ¹αλιό αίτημα των ανεξάρτητων ¹αραγωγών. Η Ευρω¹αϊκή Ε¹ιτρο¹ή το ζητούσε, ανε¹ίσημα βέβαια αφού δεν ε¹ιβάλλεται α¹ό καμιά Οδηγία. Σήμερα με το μνημόνιο το θέμα ε¹ανήλθε. Κυρίως το ενδιαφέρον είναι η υδροηλεκτρική ¹αραγωγή, αφού το νερό δεν έχει κόστος. Η λιγνιτική α¹ό το 2013 θα ε¹ιβαρρύνεται με το κόστος των δικαιωμάτων ρύ¹ων και ε¹ομένως το ενδιαφέρον είναι ¹εριορισμένο. Υ¹οτίθεται ότι η ΔΕΗ δεν θα μ¹ορεί να ρυθμίζει την αγορά ¹ρος όφελός της, ό¹ως κάνει σήμερα, και έτσι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός ¹ρος όφελος του καταναλωτή. Πράγματι η ΔΕΗ μ¹ορεί να ρυθμίζει τις τιμές της αγοράς, αλλά μόνο όταν υ¹άρχει άφθονη υδροηλεκτρική ¹αραγωγή, δηλαδή υ¹άρχουν αρκετές βροχο¹τώσεις. Σε ε¹οχές ξηρασίας η ρύθμιση γίνεται α¹ό τους ανταγωνιστές, ό¹ως το 2007-2008. Η ΔΕΗ, όντας δημόσια ε¹ιχείρηση και έχοντας ρυθμισμένα τιμολόγια, έχει κάθε συμφέρον να υ¹άρχουν χαμηλές τιμές στην αγορά. Αντίθετα οι ανταγωνιστές της ¹αραγωγοί ε¹ιδιώκουν υψηλές τιμές διότι έτσι μεγισο¹οιούν τα κέρδη τους. Χωρίς άλλες αναλύσεις είναι φανερό ότι η μεταφορά στους ανεξάρτητους ¹αραγωγούς του 40% της υδροηλεκτρικής ¹αραγωγής τους δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ρύθμισης των τιμών, ¹ροφανώς ¹ρος τα ¹άνω, και ε¹ομένως ο καταναλωτής αντί να ωφεληθεί α¹ό τον ÇανταγωνισμόÈ θα ε¹ιβαρρυνθεί. Α¹ό την άλλη μεριά η α¹οδυνάμωση της ΔΕΗ α¹ό κρίσιμη ¹αραγωγή θα ανοίξει το δρόμο για την α¹αξίωσή της και την μετατρο¹ή της σε ζημιογόνο ΔΕΚΟ. 

Ομως ¹ρέ¹ει νÕα¹αντηθεί και το ερώτημα ¹ώς θÕανοίξει η αγορά ΗΕ. Η υ¹άρχουσα νομοθεσία ε¹ιτρέ¹ει σε ό¹οιον θέλει να είναι ¹αίκτης στην αγορά ΗΕ. Μάλιστα δίνονται κίνητρα στους ανεξάρτητους ¹αραγωγούς έναντι της ΔΕΗ, ό¹ως λ.χ. ο νόμος 3075/2003 ¹ου α¹οκλείει τη ΔΕΗ α¹ό δημο¹ρασίες του ΔΕΣΜΗΕ για νέες μονάδες. Η άνοδος των τιμών στην αγορά το 2007-2008, λόγω ανομβρίας και υψηλών τιμών ¹ετρελαίου, οδήγησαν τους ανεξάρτητους ¹αραγωγούς να φιάξουν νέες μονάδες, ¹ου σύντομα θα είναι διαθέσιμες. Ο νόμος ¹ροβλέ¹ει ότι για κάθε νέα μονάδα ¹ου φιάχνει η ΔΕΗ ¹ρέ¹ει νÕα¹οσύρει ¹αλιές μονάδες ίσης ισχύος, δηλαδή α¹ό την νομοθεσία η ¹αραγωγική δυνατότητα της ΔΕΗ ¹αραμένει στη καλύτερη ¹ερί¹τωση στάσιμη και η αύξηση των φορτίων θα αναληφθεί α¹οκλειστικά α¹ό τους ανεξάρτητους ¹αραγωγούς. Συνε¹ώς α¹ό ¹λευράς ¹αραγωγής δεν βλέ¹ω την ανάγκη μεγαλύτερου ανοίγματος της αγοράς. Οσοι ε¹ιθυμούν να φιάξουν λιγνιτικές ή/και υδροηλεκτρικές μονάδες μορούν να ¹ροχωρήσουν στις ε¹ενδύσεις. Δεν θα το κάνουν διότι οι ε¹ενδύσεις είναι τεράστιες, ενώ η ¹ώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εύκολη και φτηνή λύση.